T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL - Acaroba Saliha Cemil Cahit Güzelbey Ortaokulu

TARİHÇE

Okulumuzun Tarihçesi

SALİHA-CEMİL CAHİT GÜZELBEY OKULUNUN TARİHÇESİ

 

Okulumuz Devlet-Halk işbirliği ile 1977 ile 1986 yılları arasında Sofdağı Ortaokulu'nu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından 9 yıllık uzun bir caba sonucu yaptırılmıştır. Okulun temeli 12.09.1977 tarihinde kurulan Sofdağı Ortaokulu'nu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından atılmıştır.

 

Derneğin kurucusu ve başkanı okulumuzun bulunduğu köyde uzun yıllar imam alarak görev yapan Adil Didarı Hocanın oğlu emekli emniyet mahalle ve çarşı bekçisi merhum Sayın Hasan Hüseyin Cemall TOPRAK'tır. Kurucu üyeler merhum avukat ve yazar Sayın Cemil Cahit GÜZELBEY, merhum Gaziantep eski milletvekili Sn. Dr. Lütfü SÖYLEMEZ, Sn. Mühendis Necati ÇAVDAR, merhum Mühendis Sn. Nurettin ÖZYAZGAN, civar köy muhtarları, çevre köy halkı ile il merkezinden toplam 25 kişidir.

 

1977-1979 yılları arası okul arsası bulunması, dernek kurulması, üye kaydı, mali sorunların giderilmesi, temel inşaatı için gerekli malzemenin temini ile geçmiştir. İnşaat 1985 yılında bitmiş. Okulumuz 1986-1987 öğretim yılında toplam 56 öğrenci ile Eğitim ve Öğretime başlamıştır. Okul arsası Acaroba Köyü halkından merhum Mustafa KILINÇOĞLU'nun Derneğimize hibesi ile bir kısmı sağlanmış, diğer kısım için 30.000 TL (otuz bin) bedel ödenmek sureti ile satın alınmıştır. Arsa üzerine Sofdağı Ortaokulu yapılması kaydıyla Hazine Maliyesine bağış yapılmıştır. Okul 11.000 m2 arsa üzerine 250 m2  inşaat alanı olarak kuruludur. Ancak değişen şartlar sonucu Köy içinde bulunan ilkokul kısmı 1992 yılında Eğitim yaptıkları binaya oturulamaz raporu verilince Okulumuz binasına taşınmışlar ve binamız kifayet etmemiştir. 1993 yılında ikinci kat inşaatı başlamış 1994 Ocak ayı içinde bitirilerek hizmete girmiştir.

 

Okulumuzun bulunduğu köy alan Acaroba, fiziki açıdan Cerit Obası olarak anılan Eskişarkaya, Sarılar, İskenderli, Yenişarkaya, Cerit Yeniyapan, Yamaçoba, Bayatlı, Atalar köylerine hizmet vermesi düşünülerek seçilmiştir. Durnalık, Yeşilce köylerinden ise taşımalı sistem nedeniyle okulumuza öğrenci gelmektedir. Dolayısıyla toplam 12 köye hizmet verilmektedir. Okulumuz önünden Acaroba köy şosesi geçer, aynı zamanda Gaziantep Adana Karayolu'na uzaklığı 250 metredir. Bu yönüyle ulaşım sorunu olmayan bir özelliğe sahiptir.

 

Okulumuzda 1997-1998 Öğretim yılı itibari ile 8 yıllık kesintisiz Temel Eğitime geçilmiş dolayısı ile taşımalı sistem merkez ilköğretim Okulu olmuştur. Kurulduğu tarihteki adı Sofdağı Ortaokulu iken 1995 yılında adı Valilik karanı ile Acaroba İlköğretim Okulu'na daha sonra aynı yıl içinde tekrar Valilik kararı ile Saliha-Cemil Cahit Güzelbey İlköğretim Okulu'na dönüştürülmüştür.

 

Okulumuz ilk mezunlarını 1988-1989 Ogretim yılında 37 kişi olarak vermiştir. Okulumuzda çeşitli sınavlara katılan öğrenciler arasından İbrahim BİLTEKİN adlı öğrenci Devlet Parasız Yatılılık sınavını kazanan ilk öğrencidir.

 

Okulumuzun konum itibari ile merkez olması Devlet Hizmeti'nin ulaşmasında önemli rol oynamıştır. Bunlardan Acaroba Merkez Sağlık Ocağı okulun yanı başında hizmet vermektedir. Ayrıca okulumuza adını veren emekli avukat merhum Dr. Cemil Cahit GÜZELBEY'in eşi Saliha GÜZELBEY hanımefendi tarafından 20.000.000 TL (yirmi milyon) bağışlanarak kendi adını taşıyan Halk Eğitim Merkezi tarafından halı dokumacılığı alanında faaliyet gösteren bir derslik ve öğretmen lojmanı yaptırılmış olup halen faaliyetine devam etmektedir. Ayrıca PTT'nin merkez santrallerinden biri köyümüzde bulunmaktadır.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.10.2021 - Güncelleme: 25.10.2021 21:17 - Görüntülenme: 315
  Beğen | 0  kişi beğendi